Schema's
SPSS naar Word
Opties in SPSS
FAQ
Links
 

Opties in SPSS

Het kan voorkomen dat je bij het kiezen van variabelen voor tabellen en grafieken andere velden te zien krijgt, zoals onderstaand scherm laat zien.

In het linker scherm zie in de variabele lijst de namen van de variabelen, in de rechter de labels van de variabelen zoals benoemd in het variabel view scherm. Beide kunnen afhankelijk van de door jouw gekozen naamgeving makkelijk zijn. Ik zelf geef er de voorkeur aan het de naam van de variabele te gebruiken. Instellen wat je wilt doe je door onder Options instellingen te maken.

SPSS kent verschillende opties. Een van de opties waar je tegen aan kunt lopen is bovenstaande en wordt uitgelgd hoe je de instelling maakt.

In de Variabele view kun je zien dat iedere variabele een "Name" en een "Label" heeft. Afhankelijk van de instelling komt of de "Name" of de "Label" in lijsten voor (bv bij het maken van frequentietabellen, grafieken enz.) Soms is het handig om te kiezen voor de "Name" als die duidelijk is. Soms voor "Label". Heb je bv gekozen voor "Name" met namen van de enquête (bv VR1, VR2 enz) en je hebt de uitgeprinte enquête bij het uitwerken in SPSS erlangs liggen, dan is het makkelijk om bij analyse van vraag 6 op VR6 te zoeken. Maar soms zijn die namen helemaal niet zo logisch. Kijk naar het voorbeeld van de paragraaf "Invoeren enquête" waarbij "Kostente" "Kosten gebruik mobiele telefoon per maand" inhoudt. Dan gebruik je eerder "Labels". Het heeft er dus alles mee te maken hoe je je opzet van je enquête in SPSS zet. Er zijn daar meerdere mogelijkheden.

Als er meerdere mogelijkheden zijn moet je ook kunnen kiezen. Dit kan door de Opties van SPSS in te stellen. Opties stel je in in het optie scherm. Hierin kom je door te kiezen voor Edit --> Ortions.

Dit geeft het optie scherm:

Onder Variabele list kun je naast het instellen van namen of labels ook de volgorde of sortering van de variabele lijst instellen.

Onder Currency kun je bijvoorbeeld bij Het Euro teken invoeren (SPSS kent onder Type variabele) alleen het dollar teken.

Veel opties spreken voor zichzelf of. Hoe ze precies werken kun je uitproberen. Zelf gebruik in bovenstaande opties het meest, maar soms kies ik bijvoorbeeld voor een groter lettertype. Het voert te ver, en heeft weinig meerwaarde om op alle opties in te gaan.